traži:  
 php.com.hr > članci > Profesionalni PHP IDE

Profesionalni PHP IDE
 
20.01.2005.


Ako još uvijek radite u notepadu ili sličnom tekstualnom editoru, a debugiranje vršite preko "echo" naredbi, možda je vrijeme da se prebacite na profesionalne IDE alate za koje nažalost mnogi još ne znaju.

Ponekad ste sigurno bili ljubomorni na pristaše Microsoftovih tehnologija koji rade u Visual studiu, debugiraju projekt jednim klikom i sl. Upravo vam predstavljamo jedan profesionalan IDE za PHP koji je po mogućnosti potpuno ravan bilo kojem drugom profesionalnom programerskom okruženju.

Zend Studio, proizvod tvrtke Zend Technologies čiji su osnivači Andi Gutmans i Zeev Suraski na čijem engine-u leži PHP, proizveli su za PHP programere profesionalan alat (ZDE) s kojim možete profesionalno izrađivati svoje aplikacije, debugirati ih lokalno ili remote u PHP-ovom prirodnom okruženju na udaljenim unix serverima itd...

Jedna od najzanimljivijih mogućnosti ugrađenih u ZDE je svakako statički analizator koda, pomoću kojeg možete jednim klikom ne izlazeći iz ZDE-a provjeriti vaš kôd da li je pravilno napisan, da li postoje sigurnosni propusti, greške u sintaksi i sl.

ZDE će vam prilikom pisanja svoje aplikacije odmah podcrtati liniju na kojoj eventualno postoji greška u sintaksi.

Neke od opcija ugrađene u ZDE su:

  • Debuger (lokalni ili remote debuging)
  • Statički analizator koda
  • Auto complete (dok pišete)
  • Watches
  • Stack
  • Breakpoints
  • Output buffer

Program je jednim dijelom napisan u javi, no na opće iznenađenje vrlo je brz, a i posve stabilan. U ovih pola godine koliko ga ja osobno koristim mogu reći da nisam doživio niti jedan slučaj da se srušio.

 


Klikni za veći prikaz Klikni za veći prikaz
članci
 
 © 2004 - 2008 php.com.hr