traži:  
 php.com.hr > članci > Zend Studio - nova verzija

Zend Studio - nova verzija
 
30.11.2005.


Izašla nam je još jedna u nizu Zend Studio IDE-a. Iako je i ova verzija kao i prošla dobila novi broj, pomalo je upitno koliko je to doista opravdano.

Zend Studio zasigurno je i dalje vodeći PHP IDE na tržištu, a vjerojatno će to i ostati. Uz mnoštvo IDE-a koji nam se nude, ne može se baš za mnoge reći kako su doista dovoljni za profesionalno razvijanje većih aplikacija. Iako je dobrim dijelom ovaj alat napisan u javi, njegova brzina i nije upitna. Nakon višegodišnjeg korištenja ovog alata moram priznati kako je stabilnost doista neupitna, niti jednom nisam uočio da se ova aplikacija srušila, no što je duže koristim sve sam više i više zahtjevniji stoga ću jedan dio ovog članka, za promjenu, posvetiti upravo kritiziranju Zend Studia.
Uza sve pozitivne i neophodne značajke koje ima, neke ipak nisu još onakve kakve bi mogle biti.


Prisjetimo li se verzije 3.x.x, tada je Zend Studio imao podršku za pregled outputa koda samo za Internet Explorer, što je doista bilo vrlo smiješno. Nakon toga uslijedio je i Zend toolbar za Internet Explorer, da bi se nakon mnogo vremena pojavila i bugovita verzija toolbara za Firefox.


Do ove poslijednje verzije 5.0.0, prilikom razvoja koda, nerijetko se znalo dešavati da kursor od miša jednostavno nestane te da ili na slijepo nastavite programirati ili da restartate aplikaciju. Na sreću, nakon dvije nove verzije, čini se da je i taj iritantan bug ispravljen.


Od ostalih sitnica koje se Zend Studiu mogu zamjeriti svakako je i sama ružnoća sučelja pod Linuxom. Zbog čega se tako malo pozornosti kod Zenda posvećuje Open Source tehnologijama možemo samo pretpostavljati. Možda je slućajnost, a možda samo činjenica da ipak najveći dio PHP developera razvija svoje aplikacije pod Windows operativnim sustavom.


Od prvog dana korištenja Zend Studia pod LCD-om, odmah mi je zapelo za oko nepostojanje Clear-Type-a za LCD monitore.
Tada sam smatrao da je to cijena Jave, nepostojanja Clear Typea, no, naravno, to nije istina jer Clear Type za fontove može "čupati" iz sistema za Java aplikacije.


Statički analizator koda i hvale vrijedan Auto Completer, zasigurno je najvrijednija stvar koja nam dolazi od Zend Studia, no sve se više pitam, nije li to i jedina njegova prednost nad svim ostalim IDE-ima.


Nakon verzije 3.x.x, novi broj verzije 4 donekle je opravdao novi feature za pristup SQL bazama direktno iz Zend Studia, no nakon mjesec dana korištenja beta verzije Zend Studia 5, i od nedavno i Final verzije, pitam se što li je to opravdalo skok sa verzije 4 na verziju 5. Nekoliko sitnica koje vjerojatno nećete niti primjetiti, poput zatvaranja otvorenih navodnika unaprijed i postavljanje kursora u sredinu...


Nakon svih tih novih verzija slavnog nam IDE-a, nadalje nedostaju neke puno važnije stvari od zatvaranja navodnika. Primjerice detekcije kreiranih objekata na drugom i trećem nivou jednostavno ne postoje. Nerijetko su polinkane posve druge klase koje nemaju veze sa onom iz koje je instanciran objekt. Primjerice ukoliko imate dvije klase, jedna se zove prva.class.php, a druga prva.class.php.bak, nerijetko će vam se desiti da Zend Studio upravo polinka instancu klase iz prve klase na drugu.


Također, još jedna iritantna sitnica je svakako i rad sa kloniranim klasama. Često ima naviku zatvoriti klon prve klase ukoliko se u gornjoj grani zatvori neka posve treća klasa.

Oznake breakpoint-a na klasama i klonovima klasa ponekad se jednostavno ne mogu maknuti koliko god puta da kliknete na njih.

Indent koda na višedimenzionalnim arrayevima jednostavno ne postoji.

Ukoliko negdje u projektu imate ime metode koje je identično nekoj od predefiniranih PHP-ovih funkcija, prilikom pozivanja same funkcije a ne metode, Zend Studio će brzopleto zaključiti da pozivate metodu a ne funkciju.


Unatoč svim ovim sitnicama koje4 će i vas s  vremenom početi iritirati, Zend Studio i dalje je nezamjenjiv u Enterprise vodama. No unatoč tome, ova nova verzija nipošto ne zaslužuje novu brojku 5.

 


članci
 
 © 2004 - 2008 php.com.hr