traži:  
 php.com.hr > članci > IDE dostojan PHP-a, Zend Eclipse

IDE dostojan PHP-a, Zend Eclipse
 
25.01.2008.


Nakon brojnih trećerazrednih razvojnih alata koji se nalaze na tržištu (Komodo, kojekakvi 'Designeri' i sl.) i drugorazrednih (Zend Studio - stari), napokon smo, kako se na prvi pogled čini, dobili i prvorazredni IDE...

U proljeće 2007 se pojavio novi, obećavajući plugin za Eclipse pod nazivom PDT (PHP Development Tools).

O mogućnostima samog Eclipse-a (the frameworka) dovoljno  svjedoči činjenica da sve više komercijalnih razvojnih alata postaje dostupno i kao izvedenica plugin-a za Eclipse, poput Borlandovih i Zendovih.

Mogućnosti PDT-a su dovoljne, vrlo dobra provjera sintakse, code assist koji bi bio i još bolji kada bi ga se moglo podesiti da asistira i bez pattern match-a ili shortkey-a (ctrl+space).
Navigacija unutar projekata je vrlo dobra, a posebna poslastica samog Eclipse-a je svakako Outline window koji omogućuje brzu navigaciju, Database explorer koji olakšava pisanje sql-a uvidom u samu bazu...


Za one nešto zahtjevnije developere, Zend je pripremio svoju komercijalnu verziju plugin-a za Eclipse, sa debugerom i ostalim starim-novim dodacima.


A ako vam je build-in debuger prijeko potreban progooglajte za pojmom PHPeclipse, možda je baš to ono što tražite, još jedan obećavajući PHP plugin za Eclipse, ali sa Debugerom. Osobno mi se ne sviđa jer ostavlja dojam nedovršenosti i aljkavosti, no nemojte da to spriječi Vašu znatiželju da ga isprobate.

Ukoliko to još niste učinili, deinstalirajte svoje dosadašnje alate i zaputite se u ugodan svijet Eclipse-a na http://www.eclipse.org/pdt/ ili još bolje na www.zend.com i preuzmite profesionalan Eclipse alat.

 


članci
 
 © 2004 - 2008 php.com.hr