traži:  
 php.com.hr > Applications > Codeigniter: brzina, moć, jednostavnost

Codeigniter: brzina, moć, jednostavnost
 
25.01.2008.


Zasigurno ste se barem jednom zatekli u kaosu vlastitog koda i prouzročili sami sebi glavobolje. Predstavljamo Vam poslasticu zvanu Codeigniter. Uživajte!

Koliko puta ste se uputili prema google-u u potrazi za kvalitetnim frameworkom koji bi Vam olakšao posao? Idealan framework svakako bi bio onaj koji je što jednostavniji za upotrebu, bogat build-in mogućnostima, vrlo brz i prepun kvalitetne dokumentacije.

Možda je do sada takvo što zvučalo poput utopije, no On postoji, a njegovo ime je Codeigniter.

Svi se sjećamo prije par godina Ruby On Rails manije koja je zahvatila web i iz sjene izvukla dotad mnogima nepoznat programski jezik, neobične sintakse i nepoznatih mogućnosti.
Njegovi slogani Convention over Configuration (CoC) i Don't repeat yourself (DRY) su došli do skoro svakog programerskog uha.

No riječ je zapravo o ničemu više negoli frameworku koji je izgrađen na način da olakša posao developerima.

Istovremeno ili čak i prije, pojavio se nemali broj MVC frameworka za PHP, poput Prado-a i sličnih. Danas imamo mnoge dobre poput CakePHP-a i Codeignitera.

Codeigniter je taj na kojemu ćemo se sada malo zadržati. Iako sam radio i sa CakePHP-om, nije me osobito oduševio, prvenstveno radi slabe dokumentacije i gotovo nikakve podrške.


Što čini CodeIgniter posebnim?
Krenimo redom:

  1. Ogroman community, osebujna dokumentacija, iznimno brza podrška, bogat wiki.

  2. Jednostavnost korištenja, u samo nekoliko sati, čak i ako ste početnik, moći ćete napraviti svoju instant mini aplikaciju.

  3. Bogat library, što nije isporučeno a treba vam, nalazi se u wiki-ju sa detaljnim instrukcijama. 'Plug & Play Features'.

  4. ~0% bugova. Framework koristi više tisuća developera širom svijeta, točnije oko 50000 ljubitelja PHP-a, dakle što je trebalo biti popravljeno do sada, učinjeno je.

  5. Iznimna brzina izvršavanja koda. Uz tako velike mogućnosti gotovo je paradoksalna brzina kojom se izvršava framework.

  6. Mali utjecaj iliti 'small footprint'. CodeIgniter nije ništa poput neslavnog PEAR-a. Fleksibilnost koju omogućava je iznimno ugodna i korisna.

  7. Active Records pristup bazi, uz samo liniju ili dvije koda, pristupite željenim podacima iz neke od mnogih podržanih baza.

  8. Mogućnost korištenja u komercijalne svrhe. Na codeigniteru možete zarađivati bez ikakvih ograničenja, potpuno besplatno.

Moglo bi se još mnogo pozitivnih riječi odvojiti za ovaj izvrstan projekt, no riječi su samo riječi a vi se sada zaputite na www.codeigniter.com i započnite svoju eru programiranja bez glavobolja. Uživajte!

 


Applications
 
 © 2004 - 2008 php.com.hr