traži:  
 php.com.hr > članci > PHP vs. ASP.NET

PHP vs. ASP.NET
 
25.01.2005.


Prilično je teško naići na dobar članak koji uspoređuje PHP i asp.net. No jedan od najzanimljivijih svakako je Oracleov članak koji je potakao mnoge rasprave na internetu.

Nakratko ćemo skočiti na sam kraj priče i reći da je Oracle ocijenio asp.net vrlo lošim izborom, a PHP odličnim i upravo je to razlog koji potiče mnoge diskusije o vjerodostojnosti članka.

No vratimo se na sam članak. Koliko god se nekome to ne svidjelo, iako možda usporedbe samog koda nisu najbolje,  Oracle je naveo i vrlo dobre razloge zašto je PHP bolji u usporedbi sa asp.netom.

Kao prvo asp.net je previše zahtjevan u pogledu upotrebe memorije i vremenu izvršavanja samog kôda, što je u izgradnji web aplikacija vrlo bitna komponenta.

ASP.NET zahtjeva korištenje IIS-a (Internet Information Services) koji iza sebe ima dugačak period slabosti, koji administratorima zadaje poteškoće u razvijanju web stranica. Takav sistem, logično ima iza sebe dugačku povijest hackerskih napada.

IIS možete koristiti samo na Microsoft Windows platformi, dok Apache možete koristiti i na Linuxu, Mac OS X-u, Solarisu i mnogim drugim platformama. Dakle Apache je multiplatforan server , što se nikako ne može reći za IIS, osim ako različite verzije Windowsa ne smatrate i različitim platformama, što naravno nema previše smisla.

Oko same cijene mislim da nema niti potrebe diskutirati. Ukoliko želite profesionalno razvojno okruženje za izradu asp.net stranica morati ćete izdvojiti minimalno 5 puta više novaca (usporedba Visual Studia sa Zend Studiom), a hosting za vaše stranice biti će i do nekoliko puta skuplji.

Najam MSSQL baze podataka koja u pravilu ide uz  asp.net koštat će vas i do nekoliko desetaka puta skuplje od najma, po mogućnostima mu slične PostgreSQL baze (koja je besplatna kao i MySQL).

Također nije nepotrebno napomenuti i da je kvalitetan hosting za asp.net sa MSSQL bazom vrlo teško pronaći u RH, stoga ćete biti primorani potražiti ga van hrvatskih granica, ukoliko želite kvalitetan server sa dobrom podrškom uz donekle prihvatljivu cijenu.

Tablica usporedbe sa Oracleovih stranica:


    PHP 4   PHP 5   ASP.NET
 Software price   free   free   free
 Platform price   free   free   $$
 Speed   strong   strong   weak
 Efficiency   strong   strong   weak
 Security   strong   strong   strong
 Platform   strong   strong   weak (IIS only)
 Platform   any   any   win32 (IIS only)
 Source available   yes   yes   no
 Exceptions   no   yes   yes
 OOP   weak   strong   strong


Iako činjenice dovoljno govore da je ova usporedba vrlo realna, pristaše asp.neta imaju potrebu pokušati diskvalificirati mišljenje jedne vrlo velike multinacionalne kompanije, koja želeći pouzdan software i inače koristi Open Source tehnologije.

No zapitajmo se, da li je razlog korištenju Open Source tehnologija kod Oraclea doista cijena? Jedna komercijalna tvrtka koja svoje proizvode naplaćuje po nekoliko desetaka tisuća kuna, pretpostavit ćemo, može si priuštiti bilo kakav software, te u tom slučaju biraju ovisno o kvaliteti.

Također nije na odmet napomenuti kako Microsoft nije konkurencija Oracleu, s obzirom da je svojim proizvodima Oracle orijentiran na Enterprise tržište na koje Microsoft ne cilja. Isto tako, Oracle ne nudi svoj database server za izradu web aplikacija, tako da, ako realno pogledamo, Oracle nema razloga ne biti objektivan.

Članak možete posjetiti na:
http://www.oracle.com/technology/pub/articles/hull_asp.html
 


članci
 
 © 2004 - 2008 php.com.hr