traži:  
 php.com.hr > članci > PostgreSQL i MySQL

PostgreSQL i MySQL
 
6.02.2005.


I jedna i druga baza su besplatne i open source. Uspoređivati ove dvije baze ovisno o kvaliteti nema previše smisla, svaka ima svoje prednosti nad drugom.

Što se tiče same stabilnosti i jedna i druga baza se pokazala vrlo stabilnom u današnjim verzijama. PostgreSQL je imao poteškoća sa stabilnošću do verzije 7, no i ti problemi su otklonjeni.

MySQL je vrlo stabilna baza i dosada nisu zabilježene nestabilnosti u njenom radu, no ponekad se u praksi činilo da stabilnost i nije njen najjači adut, znala se rušiti i ponekad su je administratori zatekli u prilično čudnom stanju, no dosada se pokazalo kako su takve situacije obično imale iza sebe hardverskih problema koje su utjecale na njen rad.

MySQL je iznimno brza baza, koriste je i giganti poput Google-a, NASA-e... i na mjestima gdje je brzina presudni faktor, MySQL je izvrstan izbor. Iako nova verzija 4.1 donosi neke novosti poput subselecta, još uvijek joj nedostaju neke osobine koje bi je mogle svrstati na enterprise nivo.

PostgreSQL je dosta sporija baza naspram MySQL-a, no podržava triggere, viewse, storane procedure, unionse koji vam ponekad mogu biti od velike koristi, no ukoliko trebate bazu koja bi služila za web aplikacije kod kojih je brzina bitan faktor, tada bi vaš izbor trebao biti MySQL.

Transakcije su također podržane kod MySQL-a no potrebno je koristiti InnoDB tablice. I jedna i druga baza rade i na Microsoft windows platformi te imaju mogućnost lockanja tablica.

PHP ima podjednako dobru podršku za obje baze no rijeđe ćete naići na hosting providera koji podržava PostgreSQL.

Feature MySQL 4.1.x PostgreSQL
SubSelects
Yes
Yes
Views
No
Yes
Foreign Key relationships
Yes
Yes
Foreign Key constraints
No
Yes
Triggers
No
Yes
Indexing on non trivial types
No
Yes
Sequences
Some
Yes
Transactions
Yes
Yes
OO (Inheritance of tables)
No
Yes
Async Notifications
No
Yes
Constraints
No
Yes
SELECT INTO
Yes
Yes
Stored Procedures
No
Yes
Row level locking
Yes
Yes
Table level locking
Yes
Yes
Speed
Fast
Slow


MySql: www.mysql.com

PostgreSQL:www.postgresql.org  


članci
 
 © 2004 - 2008 php.com.hr