traži:  
 php.com.hr > članci > PHP bytecode

PHP bytecode
 
29.01.2005.


Postoji nekoliko alata za dodatno ubrzanje PHP koda, njegovu zaštitu od krađe i optimiziranje. Kako bytecode compileri rade, koji od njih je bolji i povoljniji, te gdje ih nabaviti?

Što su bytecode compileri?
Bytecode compileri su alati koji svojim načinom kompajliranja PHP koda u shared memoriju izvršavaju PHP kod direktno iz memorije.

Koja je njihova prednost?
Postizanje vrlo velike brzine koda, zaštita koda od krađe i njegovo optimiziranje. Skripte koje se prebace u bytecode nisu čitljive te njihovo editiranje nije moguće bez izvornih file-ova.

Trenutno imamo dostupnih pet PHP  bytecode compilera, neki su vrlo skupi, ali većina ih je ipak besplatna.

Zend Performance Suite vjerojatno je najjednostavniji za korištenje, njegova instalacija dostupna je wizardom, ima podršku za većinu platformi, a serveri većinom već imaju instaliran Zend Optimizer tako da će vaše skripte koje kompajlirate s njim raditi bez problema gotovo na svakom serveru. Sa Zend Performance Suitom dolazi i licence generator za dodatnu zaštitu vaših skripti. No cijena tog alata iznosi oko 2500$ tako da i nije baš najprihvatljivije rješenje.

Jedan od najboljih, a potpuno besplatan, svakako je Turck MMCache.
TurckMMCache sadrži encoder i loader, a po nekim rezultatima testiranja dospjeva i na sam vrh.

Kompletna dokumentacija dolazi s njim, no svejedno ćete se morati malo više potruditi da ga instalirate i podesite.

Zend Technologies trenutno ima popuste za tvrtke koje ne zarađuju više od 250 000 $ godišnje, te Zend Encoder možete dobiti zajedno sa Zend Studiom i Optimizerom po cijeni od 290$ za paket bez podrške, dok za paket sa podrškom trebate izdvojiti oko 50 % više novaca. No ukoliko vam je vrijeme novac i ne želite se previše truditi oko same instalacije, vaš izbor svakako bi trebao biti Zendov proizvod.

TurckMMCache možete nabaviti sa stranice:
http://turck-mmcache.sourceforge.net

Ostali  bytecode compileri:

PHP Accelerator
Alternative PHP Cache
AfterBurner Cache
 


članci
 
 © 2004 - 2008 php.com.hr