traži:  
 php.com.hr > Uvod u PHP

Uvod u PHP
 


Jeste li spremni za revoluciju u svom životu kao web developera? Jeste li spremni žrtvovati par sati svog vremena da upoznate PHP sa svim njegovim vrlinama i manama? Uvjeravam Vas da nećete požaliti svoju odluku i da će slijedećih par sati, koliko će biti potrebno da Vas uvedem u predivan svijet PHP programiranja, biti dobro ulaganje u vlastitu budućnost.

Dobro ulaganje? Zašto? Vrlo jednostavno, PHP je jedan od najpopularnijih i najmoćnijih skriptnih jezika trenutno na tržištu. Broj siteova koji koriste PHP raste iz dana u dan, a broj tvrtki koje žele primijeniti PHP na svojim siteovima je još veći. Pa zašto onda ne biste i vi bili jedan od rijetkih koji može stvoriti jedan ovakav site?

Maloprije sam rekao 'predivan svijet PHP programiranja' . Sigurno se pitate što je tako predivno u njemu. Predivno je to što pomoću njega možete stvoriti opširnu web aplikaciju sa velikim količinama podataka sa takvom lakoćom da ni sami nećete vjerovati da ste to učinili. Samo si pokušajte zamisliti koliko bi ste se namučili kada bi išli raditi site koji bi trebao prezentirati paletu proizvoda neke firme i da ga krenete izrađivati u čistom HTML-u. Uzmimo da dotična firma ima u svom asortimanu oko 1000 proizvoda. To znači da bi morali napraviti 1000 stranica (za svaki proizvod posebnu) te bi ste morali paziti da svaka od njih izgleda isto ostalima (da su tablice poravnate, da su naslovi iste veličine i boje…). Ovo bi bio vrlo mukotrpan i stresan posao, a recimo da želite omogućiti svojim posjetiteljima vrlo jednostavno pretraživanje asortimana proizvoda ovaj zadatak bi postao praktički neizvediv!


Što bi rekli kada bih vam ja rekao da ovakav site možete napraviti u duplo kraćem roku sa trostruko većom funkcionalnošću? Da sam lud? A ne, ja nisam lud i ovo je vrlo moguće. A što bi ste rekli kada bih vam rekao da to možete izvesti sa potpuno besplatnim alatom u vašem omiljenom tekstualnom editoru (npr. Notepad)? Sada već mislite da sam na nekakvom opojnom sredstvu i da sam izgubio doticaj sa realnosti. Opet vas uvjeravam, sve što sam rekao stoji i nalazi se pred vama. Samo se morate malo potruditi i zgrabiti priliku koja leži ispred vas i iskoristiti ju najbolje što možete.

 

Što je PHP?

Php je open-source server-side skriptni programski jezik za dinamičko generiranje HTML koda.

 

Drugim riječima, PHP je skriptni programski jezik pomoću kojeg možete kreirati HTML stranicu na serveru prije nego što je ona poslana klijentu popunjenu dinamičkim sadržajem. Govorimo o radu sa templateima. Ovim načinom generiranja sadržaja klijent ne može vidjeti kod (skriptu) koji je generirao sadržaj koji gleda, već ima pristup čistom HTML kodu.

Open-source u gornjoj definiciji znači da svatko tko želi može skinuti izvorne PHP kodove pisane u C-u i, ukoliko ih razumije, može ih mijenjati po svojoj volji te dodavati nove funkcije PHP-u. Štoviše, svi su pozvani da sudjeluju u razvoju novih verzija PHP-a. Izvorne kodove i instalacijske datoteke možete skinuti sa službenog PHP sitea.

 

Server-side programiranje i usporedba PHP-a sa ostalim server side tehnologijama

 

PHP je jedna od najnaprednijih i najkorištenijih server-side skriptnih tehnologija danas u upotrebi. On je svojom sintaksom sličan mnogim drugim sličnim jezicima, čak i ima istoznačne (iste po sintaksi i funkcionalnosti) funkcije kao i neki drugi jezici kao što su C ili Perl. To znači da jednu radnju možete izvesti korištenjem više različitih funkcija.


Recimo ova dva primjera rezultiraju istim prikazom:

Primjer 1

<?

echo 'Pozdrav svima';

?>

i


<?

printr( 'Pozdrav svima');

?>


Rezultat predviđate da će izgledati:


Pozdrav svima


Još jedna važna stvar svima onima koji planiraju jednog dana biti napredni korisnici PHP-a je ta da je PHP bogat funkcijama za manipuliranje mnogo različitih tipova sadržaja. Od manipuliranja grafikom (png, jpg, flash…) do loadanja .NET modula i rada sa XML-om

 

Ono što PHP stavlja još više ispred ostalih web skriptnih tehnologija je njegova podrška za baratanje širokom paletom baza podataka. Podržava sve popularnije baze podatak kao MySQL, PostgreSQL, dBase, Oracle, ODBC…

Isto tako njegova neovisnost o operacijskom sustavu i pristupačne cijene (besplatan je) ga čini među prvim izborom velikih i malih kompanija za izradu vlastitih mrežnih sustava

Mislim da je ovo dovoljno da se svatko sa malo petlje i vremena upusti prekrasni svijet PHP programiranja.


PHP u usporedbi sa drugim server side skriptnim jezicima


PHP vs ASP


Prva razlika je ta što ASP sam po sebi nije jezik već skupina povezanih objekata kojima možemo pristupiti pomoću VB ili Java Scripta. Druga stvar koja stavlaj ASP u drugi plan je ta što je ASP podržan na Win32 sistemima sa IIS-om, a morali bi izdvojiti izdašnu sumu da bi ga pokrenuli na drugim platformama ili serverima. Veliki problem kod ASP-a je to što je programer ograničen samim jezikom koji je podijeljen na 'komponente' i ukoliko želimo šire mogućnosti morali bismo nadograđivati ASP dodatnim komponentama, što u Microsoft žargonu znači dodatni troškovi!


PHP vs Perl


Ova dva jezika imaju dosta sličnosti, ali više razlika. Glavna razlika je ta što je PHP namijenjen prvenstveno za web skriptanje a Perl ima mnogo širu upotrebu. Samim time ima i složeniju sintaksu od PHP-a što ga čini teže za naučiti i manje 'shvatljivim' od PHP-a. Unatoč široj uporabi Perla PHP koristi mnoge 'dobre' značajke Perla poput konstruktora (više o njima poslije) i nekih sintaktičkih osobina .


PHP vs Cold Fusion

Osnovna razlika između ova dva jezika je ta što je PHP stvoren sa misli na pravog programera sa iskustvom u nekom C stil jeziku, dok su stvoritelji Cold Fusiona imali u prvom planu neprogramere i njima su prilagodili sintaksu. Isto tako, PHP je pouzdaniji i otvoreniji inovacijama i programerskim trikovima od CF-a

 

Koja je razlika između server-side i client-side skriptnih jezika?

 

Server-side

Server side skripte se izvršavaju na serveru (poslužitelju) kada poslužitelj primi zahtjev za PHP dokumentom. Nakon primitka zahtjeva sa PHP dokumentom poslužitelj izvršava PHP kod i na osnovu njega generira HTML kod i šalje ga klijentu. To znači da stranica koja se prikazuje u pretraživaču klijenta ne postoji u tom obliku nigdje na serveru odakle ju je klijent primio. Ovo može stvoriti male poteškoće pri pozicioniranju vaših stranica na nekim tražilicama, ali postoje članci na netu koji objašnjavaju i ovu problematiku. Mi se njome nećemo baviti ovom prilikom.


Client-side

Glavni i najpoznatiji predstavnik ove skupine jezika je JavaScript. Kod pisan u JavaScriptu je obično umetnut u HTML stranicu i izvršava se tek u klijentovom pretraživaču. Ovakav kod vidljiv je svima, osim ako nemate malo iskustva i spremite svoje kodove u nekakav include file te time sakrijete svoje kodove koje ste razvijali u sitne noćne sate.


Možda bi bilo najbolje malo detaljnije razmotriti razlike između njih na jednom banalnom primjeru. Recimo da želimo napisati skriptu koja prikazuje točno vrijeme negdje na stranici. Iako ovo zvuči kao vrlo banalan i lagan primjer, ako ga malo bolje razmotrite vidjet ćete da je ovo gotovo nemoguće izvesti. Zašto? Prvo pitanje koje si trebate postaviti je 'Koje je vrijeme točno vrijeme?'. Ono na vašem serveru ili ono na klijentovom računalu? Što god odlučili, ove dvije skripte će rijetko kada prikazati isti rezultat.

Primjer 2

<script language="JavaScript">

var v = new Date()

document.write(v.getHours())

document.write(":")

document.write(v.getMinutes())

document.write(":")

document.write(v.getSeconds())

</script>


i

Primjer 3

<?

$str_vrijeme= date("H:i:s");

echo $vrijeme;

<?Instalacija

Prije nego što krenete sa čitanjem ovih uputa, možda bi trebali posjetiti službeni PHP site ( www.php.net) i tamo skinuti potrebne fileove.

Trenutna stabilna verzija je 4.1, a postoje prijedlozi za verziju 4.2, ali nisu predviđeni za upotrebu, već samo za testiranje.


Tipovi instalacije:

Najviša na popisu je instalacija pomoću source kodova i ukoliko nemate iskustva sa C-om i kompajliranjem nemojte se upuštati u to.


Druga, puno prihvatljivija i preporučena je instalacija putem InstallShielda. Ovo je čarobnjak koji će vas provesti kroz cijeli proces instalacije i ukoliko pratite upute nećete naići na nikakve probleme. Tijekom čarobnjaka možete izabrati standardnu ili naprednu instalaciju. U standardnoj vas čarobnjak neće previše gnjaviti sa pitanjima i instalirat će PHP na IIS ili PWS server bez problema. U naprednoj instalaciji možete sami izabrati neke osobine PHp-a. Čarobnjak će automatski konfigurirati vaš serverski software i namjestit će php.ini file koji je potreban za funkcioniranje PHP-a u vaš system root direktorij. Oba tipa su provjerena i rezultat je garantiran tako da ovdje neću ulaziti u detalje.


Treći tip instalacije je putem zip arhive. Ovo je najmoćniji tip instalacije. Njime možete instalirati neke dodatne ekstenzije kao što su GD library (za manipulaciju grafičkih dokumenata) i slične module. Popis ekstenzija koje se nalaze u arhivi naći ćete na službenom siteu PHP-a na dijelu koji objašnjava instalaciju na Win operacijskom sistemu. Što se tiče same instalacije slijedite ovih par koraka:


 1. Stvorite PHP folder (c:\php)

 2. U njega odzipajte arhivu. Sada se u PHP folderu nalaze svi fileovi potrebni za rad PHP-a uključujući php.exe te dva različita php.ini filea.

 3. Odaberite jedan od php.ini fileova ( jednostavnosti radi odaberite
  php.ini-recommended, skinite mu iz imena recommended i prebacite ga u vaš system root folder ( npr c:\win )

 4. Tip instalacije koji sam odabrao za ovaj priručnik je instalacija CGI aplikacije. Naime ovaj tip je najstabilniji (SAPI i ISAPI instalacija, iako je malo funkcionalnija, može stvarati probleme pri radu tako da ću to ostaviti vama naprednim korisnicima da se sami poigrate. Početnicima i nije od neke velike važnosti imati PHP instaliran kao SAPI modul – više informacija o SAPI i ISAPI modulima nađite na www.php.net )

 5. Da bi osigurali rad PHP-a morate se pobrinuti da se svi dll-ovi mogu naći u vašem sistemu. Zato ih možete ostaviti u istom direktoriju kao i php.exe ili ih prebaciti u <sistem root>\system32 ili <sistem root>\system . Dll koji je potreban za rad PHP-a kao CGI aplikacije je php4ts.dll i on se već nalazi u istom folderu kao i php.exe

 6. Ukoliko želite koristiti dodatne ekstenzije nađite u php.ini fileu [ extension_dir ] liniju i u njoj navedite lokaciju extensions direktorija (C:\PHP\extensions ) i maknite ' ; ' ispred onih ekstenzija koje želite koristiti. Proučite na PHP siteu koje ekstenzije dolaze uz distibuciju jer ukoliko odkomentirate neku koja se ne nalazi u distribuciji vaš server neće raditi.

 7. Zadnji korak ( pri radu sa IIS 4.0 ili više ) je povezivanje .php datoteka sa php.exe fileom. Ukoliko preskoćite ovaj korak IIS neće znati što treba učiniti sa .php datotekama.
  Otvorite IIS, označite Default web site i kliknite Properties. U odjeljku Home directory odaberite Configuration. U prozoru koji se otvorio odaberite Add. U odgovarajuće polje unesite path php.exe izvršnog filea a pod Exstension upišite .php. Ponovite ovu proceduru i za .php3 ekstenziju.

 8. Ukoliko naiđete na nekakve probleme pri radu otvorite install.txt file gdje je ova procedura detaljnije obješnjena.  PHP
 © 2004 - 2008 php.com.hr