traži:  
 php.com.hr > Sintaksa PHP-a

Sintaksa PHP-a
 


Već ste u prijašnjem primjeru mogli vidjeti neke bitne stvari. Npr. da se sav PHP kod nalazi između <? i ?> kvačica. Mali dodatak ovom pravilu bi bio korištenje <?php … ?> kvačica radi razlikovanja između PHP i XML koda (naime i XML koristi iste ove kvačice). Druga stvar koja je očita iz tog primjera je da varijable prije svog imena imaju znak $.


Prelaženje iz PHP u HTML mode

Vrlo bitna karakteristika PHP-a i bilo kojeg drugog jezika je razdvajanje server side koda od statičkog HTML-a. Tako u PHP-u korištenjem <? I ?> govorimo serveru da se između njih nalazi PHP kod i da je potrebno prvo njega izvršiti i tek nakon toga poslati HTML output tog koda skupa sa ostatkom statičkog HTML koda klijentu. Ovo je osnova server-client mrežne komunikacije putem TCP/IP protokola i ne bih ulazio u detalje, ali ono što je korisno znati je kako ovo koristiti u vlastitu korist i olakšati sebi posao u razvijanju PHP aplikacija.

Unutar koda se možemo u bilo kojem trenutku prebaciti iz HTML moda u PHP mode. Čak i unutar if, for i ostalih kontrolnih struktura. Ovo nam omogućuje rad sa templateima u kojima se na isti način prikazuju različiti podatci iste strukture. Zvuči nejasno? Da ilustriram jednim vrlo jednostavnim primjerom, a detaljniji opis dolazi kasnije u vodiču.

Primjer 4

<html>

<head>

<title>Untitled</title>

</head>

<body>

<?

$ime="Marko";

$prezime="Markic";

?>

<table width="300" border="1" cellspacing="0" cellpadding="0">

<tr>

<td>

<?

echo $ime;

?>

</td>

<td><?=$ime?></td>

</tr>

</table>

</body>

</html>


Rezultat gornjeg koda bi izgledao


Marko Markić


Uočite da sam za ispis sadržaja varijable koristio dva različita načina koji su rezultirali istim krajnjim ispisom. Naime unutar <? i ?> se nalazi php kod koji će se izvršiti ukoliko se u njemu ne nalaze neke sintaktičke pogreške. Druga metoda ispisa je izgledala ovako :

<?=$prezime?>


Ovu metodu koristimo kada želimo ispisati neku varijablu ili string. Ova linija je identična

<? echo $prezime ?>


samo što smo umjesto echo naredbe koristili znak = koji PHP-u govori da ispiše ono što se nalazi između <? i ?> kvačica. Više o ovim metodama u poglavlju 'Tehnike PHP programiranja'  


PHP
 © 2004 - 2008 php.com.hr