traži:  
 php.com.hr > Imenovanje varijabli

Imenovanje varijabli
 


Možda ste primijetili da sam u večini primjerima koristio sličan, ako ne isti, način imenovanja varijabli. Na prvom mjestu imena se nalazi opis tipa varijable od tri znaka. Nakon njega odvojeno sa '_' slijedi ime varijable koje bi trebalo pobliže opisati ime sadržaj same varijable. Ime se obično sastoji od jedne ili dvije riječi koje pobliže opisuju sadržaj varijable. Riječi možete odvajati sa znakom '_' ili svako početno slovo riječi možete napisati velikim slovom.


Zašto se pridržavati ovih pravila?

Pridržavanjem ovih pravili činite uslugu sebi jednako koliko i ostalima koji će jednog dana pokušati pročitati i razumjeti vaše kodove.


Pokušajte si zamisliti ovaj primjer :

Nalazite se između dva posla i odlučili ste razviti forum za vlastiti site. Krenete ga razvijati i u usred posla primite narudžbu za novi site. Normalno, trenutno zaboravljate na forum i bacate se na posao. Recimo da završite sa poslom za mjesec dana i sjetite se da ste prije posla izrađivali forum za vlastiti site. Otvorite svoj omiljeni editor, otvorite mjesto gdje ste stali kada ste ga zadnji put pogledali i… pred vama se sada nalazi hrpa slova i znakova koji vam više nemaju nekakvo značenje (ako ste koristili imena poput $post, $ime, $mail – čije ime, kakav post (tek stvoreni, već postojeći…) ). Sada morate cijelu aplikaciju nanovo 'skužiti' i tek onda nastaviti sa radom.

Vrlo jednostavnom upotrebom standarda pri imenovanju varijabli i čestim komentiranjem koda ovih problema ne bi bilo. A zamislite da je netko drugi otvorio takve kodove. Trebalo bi mu par dana da shvati što koji red izvršava i što se nalazi u kojoj varijabli u određenom trenutku.


Stoga, pomognite sebi i drugima i pišite kodove sa komentarima i standardiziranim imenima varijabli. Vrijedno je truda.  PHP
 © 2004 - 2008 php.com.hr