Bebe imaju zadivljujuće sposobnosti

Novopečenim roditeljima dolazak novorođenčeta donosi mnogo uzbuđenja u njihovim životima. Možda izgledaju krhko i ranjivo, što i jesu, ali postoje neke iznenađujuće stvari koje bebe mogu učiniti, na veliku zabavu svih nas.

Većina beba nam može učiniti sljedeće:

Sve mogu čuti! Bebe čuju izuzetno dobro: primaju do 20 000 vibracija u minuti, dok odrasli primaju samo 14 000. Fetus počinje reagirati na zvukove od početka 24. tjedna trudnoće, a tjedan dana nakon poroda lako razlikuju majčin glas od glas drugih ljudi.

U slučaju razlikovanja od materinskog i stranog jezika, mimika igra važnu ulogu za bebe.  Napravljeno je istraživanje: nekim bebama je pušten video snimljen na hrvatskom, ali bez zvuka. Kasnije je puštena još jedan video bez zvuka, ali jezik je bio engleski. Bebe su očito pokazivale veći interes za hrvatsku verziju videa nego za onu snimljenu na engleskom. Nažalost, ta sposobnost se gubi nakon 6 mjeseci.

– Saznaj više: Personalizirane lutkice 

Studije su pokazale da bebe koje odrastaju suočene sa znakovnim jezikom također pokušavaju komunicirati rukama. Rade to kao u slučaju učenja stranih jezika na početku sporo i nesigurno, a kasnije sve bolje i bolje mašu rukicama.

Gledam te i razumijem te  mama. Prije nego bebe mogu govoriti, one razumiju što drugi govore. Čini se da bebe razumiju promatrajući ponašanje osoba u blizini. Zato, mama, pazi kad nešto govoriš.

– Nastavi čitati: Sve za dječju sobu 

Što su starije to su pametnije. To mi mislimo. Istraživači su otkrili da dok prolazimo kroz život gubimo neke od svojih sposobnosti, posebice sposobnost učenja. Ova sposobnost je najučinkovitija u dobi od 6 mjeseci. Dakle, ideja da su mladi i da ne mogu ili ne znaju je samo iluzija.

Ja sam kao ti tata. Čini se da tijekom prvih dana života beba nalikuje ocu. Ovo je samo šala koja je odlučila da svi očevi na svijetu i to mnogo prije nego što su izumljeni genetski testovi  mogu prepoznati svoje bebe i brinuti se o njima i njihovim majkama.

Mala djeca očito ne znaju zbrajati, niti računati ali mogu ukazati na točan odgovor neke matematičke operacije. Imaju sjajnu intuiciju.

– Pročitaj više: Dječji krevetići odličnog dizajna 

Odraslima uopće nije teško razlikovati ljudska lica jedno od drugog, čak i ako izgledaju slično. Ipak, kada moramo razlikovati dvije slične figure majmuna, potpuno smo nesposobni. Bebama se ne događa ista stvar. Testovi su dokazali da posjeduju tu sposobnost, ali je s vremenom izgube.

Nagradite svoje izuzetne bebe kupovinom na web shopu pčelice.

Objavljeno dana