Kako prepoznati stres prije nego što se pretvori u bijes?

Nakon stresnog dana kao računalni programer je stao na svoj prilaz. Dječje igračke bile su razbacane po kući. Odmah je počeo primjećivati blagu napetost u mišićima i strepnju u trbuhu. Ušavši u kuću, žena ga je ignorirala dok je telefonom razgovarala sa svojom sestrom. Srce mu je počelo kucati malo brže.

Gledajući oko sebe, primijetio je nered; ništa nije pokupljeno, kuća je bila u neredu. Iritacija i frustracija počele su se smirivati. Napokon, kako su njegovi osjećaji rasli, eksplodirao je i počeo vikati na svoju ženu i djecu.

Stres može izazvati bijes:

Stres je često okidač koji nas vodi od osjećaja mira do neugodnih osjećaja ljutnje u mnogim uobičajenim situacijama poput one gore opisane.

Stres se najlakše definira kao niz tjelesnih odgovora na zahtjeve koji nam se postavljaju pod nazivom stresori.

Ti “zahtjevi” ili stresori mogu biti negativni (kao što je suočavanje s vozačem koji siječe ispred vas na autocesti) ili pozitivni (kao što je pridržavanje rasporeda obilaska dok ste na odmoru).

Stresori mogu biti vanjski (poput radnog pritiska) ili unutarnji (poput očekivanja koja imate od sebe ili osjećaja krivnje zbog nečega što ste učinili ili želite učiniti).

Bez obzira na to je li stresor vanjski ili unutarnji, znanstvenici su otkrili da glavni sustavi tijela rade zajedno kako bi osigurali jednu od najsnažnijih i najsofisticiranijih obrana ljudskog organizma; odgovor na stres koji možda bolje poznajete kao “bori se ili bježi”.

Ovaj odgovor vam pomaže da se nosite sa stresorima u vašem životu. Da bi to učinio, aktivira i koordinira mozak, žlijezde, hormone, imunološki sustav, srce, krv i pluća.

Izbjegavajte Jimovo destruktivno ponašanje prema svojim voljenima. Prije nego što se vaš odgovor na stres pretvori u ljutnju ili agresiju, koristite ove strategije kako biste ga držali pod kontrolom:

Pročitajte svoja osobna svjetla upozorenja: Osvješćivanje svog odgovora na stres prvi je korak za njegovo upravljanje. To znači slušati svoje tijelo, biti svjestan svojih negativnih emocija i promatrati vlastito ponašanje kada ste pod stresom.

Na primjer, primijetite napetost mišića, lupanje srca, podizanje glasa, iritaciju, suha usta ili nepravilne pokrete.

Ono što vidite je ono što dobivate: da bi potencijalni stresor utjecao na nas – stresao nas – prvo ga moramo percipirati ili doživjeti kao stresor.

Stjecanje nove perspektive na stresnu situaciju često može drastično promijeniti učinak koji ona ima na nas. Naš odgovor na stres doista može biti odgovor (nešto što možemo kontrolirati) umjesto reakcije trzanja koljena (koja je automatska).

Primjeri: Odsječen na autocesti? “To nije osobno. Taj tip ima problem. Ostat ću miran.” Maltretirao vas suradnik? “Ako reagiram, on pobjeđuje. Kasnije ću mu privatno javiti što osjećam u vezi s tim što je učinio. Ako to ne uspije, razgovarat ću o tome s našim menadžerom.”

Čuvajte svoj život protiv stresa: Također možete napraviti mnoge promjene u načinu života kako biste smanjili ili smanjili osjećaj stresa, čak i ako ne možete promijeniti neke od svojih stvarnih stresora

Na primjer, bolje upravljajte svojim vremenom, odredite prioritete, zaštitite se od toksičnih odnosa i pronađite način da bolje upravljate svojim novcem ili razmislite o promjeni posla ili zanimanja.

Ostali štitnici od stresa uključuju one koje ste vjerojatno već čuli, ali ih možda trebate činiti češće, kao što su:

adekvatan odmor,
zdrava prehrana,
izbjegavanje prekomjernog uzimanja alkohola,
živjeti na način u skladu s vašim temeljnim osobnim vrijednostima,
razvijanje društvenih mreža prijatelja i podrške.

Stres se najlakše definira kao niz tjelesnih odgovora na zahtjeve koji nam se postavljaju pod nazivom stresori.

Važno je prepoznati te reakcije na stres i razviti tehnike za smanjenje utjecaja.

Objavljeno dana