Uzgoj hibiskusa

Prije uzgoja hibiskusa potrebno je dosta planiranja. Želite li ih uzgajati u svom vrtu, koristiti ih za uređenje okoliša ili živicu ili ih držati u posudama koje se mogu držati u zatvorenom ili vani? Koju veličinu i vrstu biljke želite?

Uzgoj u saksiji mora biti ograničen na manje sorte. Za van, veličina ovisi o uporabi. Velike vrste idealne su za uređenje okoliša. One koje se koriste kao živice mogu biti srednje veličine. Ako želite da se hibiskus stapa s drugim biljkama u vrtu, manje su idealne. Za bonsai koristite stare, kompaktne biljke s malim listovima.

Provjerite s rasadnicima ili drugim uzgajivačima u vašem području kako biste utvrdili koja je vrsta najprikladnija za vas. Ne možete biti sigurni u boju cvijeća osim ako biljka koju kupite nije u cvatu. Postoje biljke koje daju uobičajene, ali romantične jednostruke pet latica ili one s dvostrukim slojevima.

Vrtlari koji prvi put trebaju kupiti pravi vrtlarski alat, pribor, a možda i knjigu na temu “uzgoj hibiskusa”.

Kada uzgajate hibiskus, odaberite sunčano mjesto. Biljka je tolerantna na mnoge uvjete, ali uspijeva na pjeskovitom tlu s nekim organskim sadržajem i blagom kiselošću. Sadni materijal se može nabaviti u rasadniku.

Razmnožavanje je reznicama, hibridnim cijepljenjem, a kod pojedinih vrsta klijavim sjemenom. Proklijalo sjeme možda nema sve karakteristike matične biljke.

Biljku je potrebno zalijevati dok se ne uspostavi. Zadržavanje vlage je važno, a u tome pomaže malčiranje. Biljke u posudama zalijevajte s vrha, a ne pri dnu. Pravilna gnojidba je važna, ali zapamtite da će prekomjerna količina dušika potaknuti vegetativni rast i možda neće pomoći cvjetanju. Možda će se morati koristiti pesticidi, insekticidi i fungicidi ovisno o potrebi. Najbolje je odlučiti se za organske proizvode uključujući gnojiva. Pazite da slijedite upute na etiketi.

Uzgoj hibiskusa je vrlo opuštajući i zadovoljavajući.

Objavljeno dana